fbpx

Защо детето да танцува народни танци?

Всички родители се стремят да дават на децата си разностранно образование, да избират развиващи занятия, за подобряване на определени умения.

Народните танци могат да подпомогнат развитието на важни умения у децата. За всеки родител е трудно да реши къде точно да запише детето си на народни танци. Възникват множество въпроси – в коя школа, при кой учител, как ще се справя с организацията на времето (на детето и на родителя), а с финансите?!…

Научете как да запишете своето дете в Клуб за народни танци БЪЛГАРИН

Но всъщност заниманията по народни танци са изключително полезни за децата. Невробиолозите твърдят, че заниманията с танци особено когато е свързано с изява на сцена, подготвят много добре мозъка за работа с точни науки. Те развиват концентрацията и умението за наблюдателност. В университета в Торонто изследват шестгодишни деца, разделени в 3 групи – деца, занимаващи се с танц, театър и пеене, и ги сравняват с деца, които нямат занимания, свързани с изкуство. Резултатите сочат, че уроците по танц значително повишават коефициента на умствено развитие. Подобно проучване провеждат и в Орегонския университет с деца между 3 и 5 години. Резултатите показват, че децата, занимаващи се с изкуство, в частност танц, имат значително по-добра концентрацията, зрително-пространствено ориентиране и дори умение да смятат по-добре.

 

Движението, ритъма, емоцията и музиката влияят положително върху развитието на децата които се занимават с народни танци.

Ето няколко аргумента за това:

Активно развитие на двигателни умения и координацията между различните части на тялото . Педиатрите препоръчват да започнете работа по заучаване различни танцови движенията още от ранна детска възраст. Отличен симулатор са игрите „по саме“, например ръченицата, детето може да разгърне фантазията си и да твори в музикалния размер 7/8. Най-трудни за овладяване са ансамбловите танци защото се изисква групата да е в единство което научава мъничетата да работят заедно в екип, ефектът и резултат се проявява във всички случаи, ще го забележите в къщи;

Танците като профилактика за простудни заболявания. Докато танцува, работи смесеното дишане. В процеса участват белите дробове и диафрагмата, което е отлична профилактика за астма и настинки;

Развитие на математическите способности. Колкото и да е странно, има пряка връзка между способността за танцуване като физическата активност и математическите способности. Децата, които се занимават с народни танци, сравняват продължителността на звуците, рисуват образи с танцови движения, постоянно обмислят в ума си, което е реална основа за по-добър успех в математиката.

Не всички деца в детската школа към ансамбъл Българин, ще свързват бъдещата си професия с народния танц. Но от детството свикват с публичните изяви: танцуват в ансамбъл на сцена, ходят на фестивали, конкурси  и т.н. Те са самоуверени, обичат да показват уменията си на другите.

Благодарение на отличното развитие на двигателни умения при деца, занимаващи се с народни танци, дясното полукълбо на мозъка работи по-добре. Освен високо ниво на интелигентност това означава отлично развитие на творческия компонент, интуицията, способността за вземане на иновативни решения.

народни таянци за деца в гр. Варна
От 1-ви октомври стартират групите за деца с хореографи Диляна Панева и Стефани Петрова

 

И така, когато избирате за децата програми за развитие, не игнорирайте заниманията по народни танци, които стартират в детската школа към ансамбъл Българин от Октомври 2020 г. В допълнение към изброените предимства, те се възпитават на трудолюбие, упоритост, работа  в екип, отговорност учат да ценят и разбират красивото.

 Автор: д-р Ивайло Иванов, Творчески директор на ансамбъл Българин