Ивайло Иванов

ИВАЙЛО

Клуб за народни танци БЪЛГАРИН

Габриела Неделчева - Клуб за народни танци БЪЛГАРИН

ГАБИ

Клуб за народни танци БЪЛГАРИН

РУМЕН

Клуб за народни танци БЪЛГАРИН

Po

ПОЛИ

Клуб за народни танци БЪЛГАРИН

Дилян Галев - Клуб за народни танци БЪЛГАРИН

ДИЛЯН

Клуб за народни танци БЪЛГАРИН

Диляна Панева

ДИЛЯНА

Клуб за народни танци БЪЛГАРИН

Стефани Петрова

СТЕФАНИ

Клуб за народни танци БЪЛГАРИН

Вяра Георгиева

ВЯРА

Клуб за народни танци БЪЛГАРИН

Преподаватели в Клуб за народни танци БЪЛГАРИН

Доц. Ивайло Иванов е Творчески директор на Ансамбъл БЪЛГАРИН и Клуб за народни танци БЪЛГАРИН. Роден е през 1982 г. в гр. Враца.

Образование

 • През 2000 година завършва СУ „Отец Паисий“ гр. Враца с профил „Хореография“.
 • През 2004 г. завършва бакалавърска степен във Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“ специалност „Хореография“.
 • През 2005 г. Магистърска степен /Българска народна хореография/ в Академия за музикално танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев” гр. Пловдив.
 • През април 2018 получава образователна и научна степен „доктор“ .

Професионален опит

Още като студент започва да упражнява учителската професия в Националното училище по фолклорни изкуства „Филип Кутев“ гр. Котел, преподавайки по специален предмет – „Български танци“.

От 2008 година е асистент в катедра „Изкуства“ и хореограф на Академичния танцов театър при Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“ .

През 2009 започва работа и като учител и художествен ръководител на Представителен танцов ансамбъл при Национална гимназия за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ гр. Варна.

Отличия и награди

Неговата учителска и преподавателска работа е отличена с много награди.

През 2007 г. е награден с грамота от Министъра на културата Стефан Данаилов за принос в развитието на българската култура.

През 2010 г. получава Общинско отличие в категория „Млад учител” за мотивирано и успешно начало в учителската професия.

През 2014 г. му е присъдено най-високото отличие на Министерство на образованието „Неофит Рилски“ за принос в развитието на образователното дело в България.

През 2017 г. е награден с първата награда „Златна муза“ в категория „Преподавателска дейност“ от Асоциацията на хореографите в България.

През 2020 г. е отличен от ръководството на Асоциацията на училищата с профилирано и разширено обучение по хореография в република България, за принос и развитие на обучението по хореография. Има публикации в научни издания и медии.

Книгата му „Техники на танца” е първото цялостно систематизиране на необходими знания, умения и компетентности за получаване на качествено професионално танцово образование, естетическо възпитание и творческо развитие.

Габриела Неделчева

Габи ще ви плени с очарователната си 24 каратова усмивка. Танцува от детската градина и има близо 20 г. стаж като танцьор на български народни танци.

Образование

Завършва в родният си град Силистра с профил “Хореография” основното си образование в СУ “Никола Вапцаров”, а средно-специалното си образование получава в Национално училище за фолклорни изкуства “Филип Кутев” гр. Котел със специалност „Хореография;

Висше Образование: Бакалавър по специалност „Хореография“- български народни танци с професионална квалификация „Хореограф-Педагог“ и Магистър по специалност „Сценични изкуства, мениджмънт и продуцентство“ във Варненски Свободен Университет „Черноризец Храбър“- гр.Варна / 2014г.- 2018г.

Професионален опит

 • От 2018 год. до момента – Хореограф на ДЮТС „Девненче“ – гр. Девня
 • От 2018 год. – 01.02.2020 год. Инструктор в Клуб за народни танци „Чанове“ –  гр. Варна

Лично послание

Танците са неизменна част от моята същност. Те са енергията, от която имам нужда. Те са искрата в очите ми. Докато танцувам независимо къде, в танцова зала или на сцената се чувствам толкова свободна. В мен нахлува чувство на безгрижие и желание да запълня с красотата на движенията заобикалящият ме свят. Забравям дори кой ден е, каква дата и какво е времето навън. Отдавам се. Отдавам се напълно на движенията, на музиката, на ритъма. Чрез танците човек може да изрази своите чувства и мисли, стига да знае как. Движението все пак е вторият начин да общуваме помежду си. Танцът не бива да бъде просто изигран, той трябва да бъде преживян. Чрез него ние тренираме тялото, ума и духа си. Хората сме тези, които трябва да съхраняваме това, което имаме. Аз избрах да съхранявам българският ни фолклор, да го предавам на поколението след мен, а дори и на тези преди мен. Танцът е магия. Потопете се в нея.

Румен Радев 

Когато е само на 4 години се хваща на хорото, запленен от неговата магична сила, а във 2-ри клас съдбата го среща с човекът, който оформя неговият творчески и професионален път – хореографът Иван Иванов. Румен е роден и израстнал в гр. Варна, затова варненският танц и добруджанският ръченик са му, като естествено движение на тялото. Наблюдавайки го отстрани, изглежда сякаш танцува с невероятна лекота, но това са усилията на хиляди часове труд в репетиционната зала и на сцената. Още от 4 клас Румен е до своя учител и започва да помага на по-малките деца в СУ “Неофит Бозвели” гр. Варна. Средното си образование профил “Хореография” завършва в Национална гимназия за хуманитарни науки и изкуства “Константин Преславски” гр. Варна в класа на Ина Радева, Бакалавърска степен „Хореограф-педагог“ и Магистърска степен „Хореографска режисура и арт мениджмънт“ във Варненски свободен университет „Черноризец Храбър“- гр.Варна.

През 2018 г. продължава професионално работата си в училището, в което е завършил средното си образование и към момента е преподавател по хореография в Училище “Константин Преславски” гр. Варна.

Награди и отличия

2014 г. – Грамота за дългогодишен принос и участие в представителен танцов състав при СУХНИ „Константин Преславски“ – Варна.

2015 г. – Грамота за дългогодишен принос към творческата и концертна дейност на „Фолк Шоу Феномени“ гр. Варна

2017 г. – Грамота за отлично представяне в международни и национални състезания, проекти и конкурси и утвърждаване на името и престижа на „Варненския свободен университет“.

Лично послание

Танцът – това е „Вълшебство“! Без любов, без страст към това велико изкуство, без хъс, емоция, душа няма как да се усети, да се преживее!
И както казваше моя първи хореограф и учител – Иван Иванов: „Всичко е преходно на този свят, но изкуството е вечно!“

Полина Цолова 

Образование

Средно-специално образование – 2007 – 2012 г. – Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков“ гр. Плевен – специалност „Хореография“

Висше Образование – 2012 – 2017 г. – Бакалавър по специалност „Хореография“ и Магистър по специалност „Хореографска режисура и Артмениджмънт“ във ВСУ „Черноризец Храбър“

Професионален опит

 • 2013 – 2017 г. – Артист-балетист в Академичен танцов театър при ВСУ „Черноризец Храбър“
 • 2014 – 2018 г. – Преподавател в Детски градини към Дружество „АТАПИС“ и „Стил Денс 7“
 • 2014 – 2018 г. – Инструктор в Клуб за народни танци „Чанове“ – гр. Варна
 • 2018 – 2020 г. – Инструктор в Клуб за народни танци „Настроение“ – гр. Варна
 • 2019 г. до момента – учител по хореография в СУХНИ „Константин Преславски“ – гр. Варна
 • от 08.11.2019 г. до момента – Хореограф на Ансамбъл „БЪЛГАРИН“ – гр. Варна

Любима фраза

„Танцьорът вярва, че неговото изкуство има да разкаже нещо, което не може да бъде изказано с думи, или по какъвто и да е друг начин, освен с танцуване. Понякога най-семплите движения могат да заменят напълно огромното количество думи. Има движения, които въздействат по безподобен начин, движението има силата да събужда чувства и емоции уникални по своята същност. Това е оправданието на танцьора, че е жив и причината да търси по-дълбоки измерения на своето изкуство.“

Дорис Хъмфри

Дилян Галев 

Образование

Средно образование – от 2007 г.- 2015 г. СУХНИ „Константин Преславски“ – гр. Варна – профил „Хореография“

Висше Образование – 2015 г. – 2019 г.  – Бакалавър по специалност „Хореография“ – във ВСУ „Черноризец Храбър“ и Магистър по специалност „Хореографска режисура и Арт мениджмънт“ във ВСУ „Черноризец Храбър“

Професионален опит

 • от 2014 г. до момента – Ръководител на Фолклорна релаксика „Родолюбие“ при НЧ „Отец Паисий“ 1934 г. – гр. Варна
 • 2015 – 2019 г. – Артист-балетист в Академичен танцов театър при ВСУ „Черноризец Храбър“
 • 2015 – 2018 г. – Инструктор в „Чанове“ – гр. Варна
 • 2017 г. до момента – Репетитор на ДТА „Зорница“ гр. Варна
 • 2018 г. – 01.02.2020 г. – Инструктор в Клуб за народни танци „Настроение“ – гр. Варна
 • 2018 г. до момента – Преподавател в Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ – гр. Варна
 • 2019 г. до момента – Преподавател във ВСУ „Черноризец Храбър“
  от 08.11.2019 г. до момента – Хореограф на Ансамбъл „БЪЛГАРИН“

Любима фраза

“Да изповядаш себе си чрез танца, да накараш тялото, нозете и ръцете, усмивката и мълчанието, затихването на дъха да бъдат твоята съкровена безмълвна изповед, призвание, откровение… Какво по-трудно от това и по-хубаво!” – Стефан Желязков

Родена в гр. Железногорск Русия през 1989 г., израства в гр. Сунгурларе, където още в предучилищна възраст (6г.) прави първите си стъпки в българските народни танци в детския ансамбъл на читалището.

Образование

През 2003 г. е приета в Национално училище за фолклорни изкуства „Филип Кутев“ гр. Котел, което дава началото на професионалното и обучение в областта на танцовото изкуство.

През 2008 г. продължава образованието си във ВСУ „Черноризец Храбър“ гр. Варна. Част от Академичен танцов театър към ВСУ“. Бакалавърска степен – „ХОРЕОГРАФ- ПЕДАГОГ“ . Магистърска степен – „ХОРЕОГРАФСКА РЕЖИСУРА НА ТАНЦОВ СПЕКТАКЪЛ И АРТМЕНИДЖМЪНТ “.

Професионален опит

Диляна е преподавател по Български народни танци и от 7 години работи предимно с деца, танцьор – артист към „Фолклорен театър Обреди“ при Ритуална зала – Варна и танцьор в ансамбъл „БЪЛГАРИН“.

Лично послание

Българските народни танци са събрали в едно силата и вярата на народа ни. Те са нашето неосъзнато богатство, което носим в себе си. Толкова са многообразни по своята същност, форма, начин на изпълнение и ритъм. Колкото повече ги изучаваш, толкова повече стават част от твоята същност, определят твоята идентичност и принадлежност, потапят те във вълшебството, което носят. Стават твоя любов, която желаеш да предадеш на всички малки и големи, млади и стари. Да преживеят и познаят от опит, що са българските народни танци…

Стефани се занимава с Български народни танци от седем годишна възраст.

Образование

Средното си образование завършва в НУФИ „Филип Кутев” гр. Котел.

Образованието и развитието си продължава във ВСУ „Черноризец Храбър” гр. Варна: Бакалавър- Хореограф – педагог, Магистърска степен – Режисура на танцов спектакъл и артмениджмънт. Част от Академичен танцов театър към ВСУ.

Професионален опит

Преподавател в детски градини в гр. Варна, повече от 5 години. В момента съм танцьор в ансамбъл „Българин” и танцьор- артист във „Фолклорен театър обреди” към Ритуална зала гр. Варна.

Лично послание

Танца носи в живота ми, щастие, любов, свобода да бъда себе си. Емоцията, която мога да изразя и да усетя, докато танцувам е неописуема и не може да се опише с думи. За мен танца е вдъхновение, усещане и начин на живот!

Танцува от 3-годишна в Детски танцов състав ‘‘Ветринче‘‘.

От 2013 година – ученичка в Средно училище за хуманитарни науки и изкуства ‘‘Константин Преславски‘‘.

Лично послание

Танцувай”, казал овчаря. “Докато музиката свири, продължавай да танцуваш. Разбираш ли? Танцувай и не спирай. Не мисли за това. Няма смисъл. Ако се замислиш, краката ти ще спрат. И ако някога спреш, нищо не можем да направим, за да ти помогнем. Всичките ви контакти със света около вас ще бъдат спрени. Завинаги ще свърши. Ако това се случи, можеш да живееш само тук и сега. Затова не можеш да си спреш краката. Дори ако всичко около вас изглежда глупаво и безсмислено – не обръщайте внимание. Дръж под око ритъма и продължавай да танцуваш. И тогава това, което не е напълно утвърдено в теб, бавно ще се разсее.’

народни танци варна - българин