fbpx

АНСАМБЪЛ ФИЛИП КУТЕВ – националното богатство на прага на 70-тата си годишнина

Ансамбъл Филип Кутев

Национален фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“  е създаден на 01.05.1951г. и днес той навършва 69 години. След кончината на композитора Филип Кутев ансамбълът започва да носи неговото име. Танцовата група се е ръководила от народната артистка – хореограф Маргарита Дикова. За диригент е бил привлечен Иван Кавалджиев, за филолог – фолклорист – Мария Кутева.

Творчески принос в развитието и утвърждаването на ансамбъла имат  негови художествени ръководители:

Иван Кавалджиев
Живка Клинкова
Красимир Кюркчийски
Павлина Бедрова
Кирил Дженев
Мария Кънчева
Михаил Йорданов
Йордан Янакиев
Стефан Драгостинов и др.

Оригиналните и неповрорими творби, са показали образността на сценичния език, огромно многообразие на традиционната българска фолклорна култура, представяйки я чрез автентични, обработени или съчинени от фолклора песни, танци, обреди, обичаи и др. С творчеството на великите Филип Кутев и Маргарита Дикова, се създава една цяла школа върху сценичното изкуство на фолклорна основа.

Класически образци останали от творчеството на Маргарита Дикова са: „Тракийска сватба“, „Шопски пролетни игри“, „Еркечки танц“, „Шопска танцова сюита“ и др., както и един от първите създатели на камерния танц на фолклорна основа: „Левенти“, „Кукли“, „Свирец-игралец“.

Емблематични танци и песни са направени в ансамбъла, които и до днес се танцуват и пеят. Оставили ни тази история, трябва да си горд да се наречеш БЪЛГАРИН

Научете биографията и цялото творчество на Филип Кутев тук