fbpx

7 полезни съвета за начинаещи по народни танци

Начинаещи по народни танци – От край време се наслаждавате на танцуващите български хора и от дълго време oбмисляте да се запишете в клуб за народни танци. В списъка ви е с неща, които винаги сте искали да направите и сте се питали дали бихте могли и вие да се научите да танцувате? Ако имате поне мъничко чувство за ритъм – отговорът е ДА!

И така, видели сте в интернет, че Клуб за народни танци БЪЛГАРИН стартира нова група за начинаещи в гр. Варна. Възможно е някой познат да ви е препоръчал изключителните преподаватели в клуба или просто живеете наблизо, видяли сте залата и сте решили да направите първата крачка към българските народни танци. Подготвили сме ви списък с ценни и полезни съвети, с които да стъпите малко по-уверено към залата за да започнете едно невероятно пътешествие към необятната магия на българският фолклор.

7 полезни съвета за начинаещи по народни танци:

1. Бъдете с 10-20 мин. по-рано от началния час за репетиции

Не оставяйте за последния момент най-приятната част от деня си. Подгответе се на спокойствие, преоблечете се с удобни дрехи и обувки, подходящи за народни танци и интензивни движения. Бъдете напълно готови, когато дойде часът за репетиции. Препоръчително е да си носите обикновен колан, който се използва за характерен хват за хората предимно от Шопска етнографска област като например: “Граовско” , “Селско Шопско” , “Ситно шопско” , “Брезнишко” , “Петрунино” и др.

2. Ползвайте чисти и удобни обувки в залата

Интензивно подскачане и тропане в продължение на 1 час в комбинация с кал и боклуци, вкарани с мръсни обувки отвън няма да допринесе за приятното изживяване, което обикновено ни очаква в залата за народни танци. Нека заедно полагаме усилия да поддържаме залата чиста за да ни е комфортно и приятно докато танцуваме, вместо да дишаме прах и мръсотия.

3. Не се препоръчва хапване минимум 30-40 мин. преди народни танци

Често срещана грешка е да не съобразяваме храненията си през деня и да хапваме непосредствено преди народни танци. Това е предпоставка за дискомфорт и усещане на огромна тежест в стомаха по време на репетиции. Препоръчително е да се хапва нещо леко преди танци. Избягвайте тежки храни като тестени изделия, пържено и червени меса, които изискват поне 2 часа време за разграждане в стомаха.

4. Не подценявайте важността на загряването преди народни танци, както и на разтягането след репетиции

Често срещана грешка – да се танцува директно без мускулите и ставите да бъдат подготвени за предстоящото физическо натоварване. Народните танци са удоволствие и действат зареждащо, физически и енергийно, но е нужно да се спазват основните принципи за подготовка на тялото. Без нужното загряване се създава сериозна предпоставка от травми. Най-често срещаните движения при танцуване, за които е нужна добра подготовка са: подскоци, прескоци, приклякания, набивания. Разтягането след репетиции е често подценявано. То ускорява мускулното възстановяване и намалява риска от травми, като ни прави по-гъвкави и способни да изпълняваме движенията правилно.

5. Ако не знаете хорото се хванете най-отзад

Понякога се случва да не знаете някое хоро, защото сте пропуснали една-две репетиции или се включвате в съществуваща група, която е по-напреднала от вас. В такъв случай е препоръчително да се хванете най-отзад за да може преподавателят да застане с гръб към вас, така че да виждате стъпките и по-лесно да научите хорото. Ако то е прекалено сложно и не можете да го научите, танцувайки с основната група е препоръчително да се пуснете и да застанете встрани или непосредствено зад основната група, докато разучите движенията. Разбира се, винаги можете да се обърнете към вашия преподавател при възникнали въпроси и ако изпитвате трудности с някое движение.


6. Бъдете търпеливи и си дайте време

Никой не се е научил да танцува от първият урок в залата. Отнема усилия и време за да се утвърдят стъпките и да се придобие увереност в движенията. За по-сложните хора като: “Батута”, “Йове”, “Четворно”, “Пазарджишка копаница” и “Чичовото” хоро са необходими няколко репетиции, докато придобият вид, в който цялата група да танцува в синхрон. На всеки човек възприятието му е различно. Някои танцуващи възприемат танцовите движения по-бързо, на други им е нужно повече време, за да научат последователността и начина на изпълнение на хорото. Не бъдете осъдителни, а бъдете толерантни и се опитайте да помогнете, ако някой има нужда от съвет или насърчаване.

7. Завържете приятелства

Запознайте се с хората от вашата група и научете техните имена. Ще останете приятно изненадани, колко различни хора от всички социални прослойки танцуват народни танци. Това е едно от най-красивите неща в българските народни танци. Обединяват голяма група от хора, от всички възможни професии. Кметове, студенти, пенсионери, адвокати, бизнесмени, лекари, строители, таксиметрови шофьори и фотографи – списъкът е безкраен….. Без значение от възрастта – всички те са обединени от любовта към българските традиции и фолклор. И това е сред най-големите богатства на народните танци – безценните приятелства, които се създават.

Клуб за народни танци БЪЛГАРИН - гр. Варна

8. БОНУС съвет от Габриела Неделчева, най-усмихнатият преподавател в Клуб за народни танци БЪЛГАРИН

Оставете грижите и проблемите си на пирончето пред залата. Освободете съзнанието си в този един час и се наслаждавайте на емоцията, която създават в нас българските народни танци. Превърнете го във време на радост, щастие и безгрижие.

Автор: Станимир Георгиев