fbpx

5 причини да танцуваме народни танци

5 причини да танцуваме народни танци

Народните танци изживяват истинско прераждане

Народните танци изживяват истинско прераждане сред по-широка публика през последните години и това никак не е случайно. Ежедневието, в което прекарваме часове пред мобилните устройства и компютрите има своите плюсове, позволявайки ни да общуваме и работим с цял свят, но неминуемо има голям недостатък – отдалечаването от естественото за човешкото същество ежедневие.

Докато нашите предци, едва две поколения назад, са имали активно и социално ежедневие, в което балансът между работа, почивка, социализация и забавление се е диктувал от съвсем простички неща като природния цикъл, който пък от своя страна е определял делниците и празниците, сега нещата съвсем не идват така естествено.

Заседналият начин на живот, фактът, че все по-малко слизаме от автомобилите и общуваме чрез социалните мрежи водят след себе си болести, депресии и най-общо казано едно качество на живот, в което привидно с повече, взимаме от времето си на тази земя далеч по-малко.

Мнозина от нас, усещайки този дисбаланс, посягат към различни източни духовни практики, лайф коуч семинари и какво ли още не, докато отговорът на редица от тези проблеми може да се окаже далеч по-простичък – нашите си, български народни танци изпълняват точно тази социализираща и терапевтична роля в живота на българина от много, много стари времена. В днешно време можем да ги практикуваме не на мегдана, а в залите, но предимствата им си остават същите.

1. Народните танци са здраве

Кадър от голямото хоро на Роженския събор
Кадър от голямото хоро на Роженския събор

Движението е здраве и независимо дали сте избрали спорт, танци или разходки сред природата това е сред универсалните формули за здраве, които ще укрепят имунната ни система и ще заздравят физическото ни състояние.

Много хора подценяват народните танци, мислейки си, че не се изискват особенни усилия за да се танцува, но вижте това видео на Ансамбъл БЪЛГАРИН и се опитайте да изпълните движенията на танцьорите и ще добиете представа за физическото натоварване по време на репетиции.

Движенията в народните танци, развиват координацията, общото физическо състояние на цялото тяло и са истинско аеробно натоварване, което ще помогне и в контрола на теглото ви.

2. Народните танци създават чувството за принадлежност

В народните танци никога не си сам, около теб винаги има други хора, обединени от сходни интереси. Отивайки в залата ще се запознаете с нов кръг хора, ще разширите контактите и темите си на общуване, а защо не и да създадете нови приятелства.

Допълнително предимство е, че на всеки голям български празник или родово събитие ще можете да се включите в хорото, а не да стоите изолирани на своя стол. Танците са истински мехлем за душата.

3. Народните танци изграждат постоянство и дисциплина

Включвайки народни танци в седмичният си график ви позволява да организирате по-добре деня и седмицата си. Като всяко хоби и те са свързани с поемане на ангажимент – да танцуваш в определен ден и час изисква дисциплина и воля, които обаче с времето ще се превърнат във вътрешна потребност.

Направете ги част от графика си и скоро ще разберете, че всички оправдания, които сте имали досега олекват пред удовлетворението, което времето, отредено за танци, ще ви донесе.

4. Народните танци са естествен антидепресант

Румен Радев и Габриела Неделчева хореографи в Клуб за народни танци БЪЛГАРИН - гр. Варна
Румен Радев и Габриела Неделчева хореографи в Клуб за народни танци БЪЛГАРИН – гр. Варна

Стресът на ежедневието ще ви понася далеч по-леко, ако практикувате народни танци.

Причината е, че по време на заниманието ще сте отдадени единствено на музиката, ритъма и стъпките, което ще подари на мозъка ви време, в което ще изключи всички останали проблеми, натрупани в ежедневието.

За разлика от други физически дейности, по време на танца човек е и звуково и зрително ангажиран, което напълно изключва възможността да попаднете в капана на черни мисли докато сте хванати на хорото.

5. Народните танци са начин да се свържем с корените си

Народните танци са прекрасен начин да се свържем с корена си и да опознаем себе си и предците си. Погледнато от страна на духовните ценности, народните фолклорни танци градят нашата ценностна  система.

Нашите танци са нещото, което е характерно само за българите и с него се отличаваме от другите народи. Танцът е нещото, което носим в сърцата си, в него има духовност, защото всяко едно движение в него е изляло дълбоко от душата на българина, от бита и настроението му.

На първо място българските народни танци се свързват с трудолюбието, защото техният корен се крие във физическият труд на човек, те са създадени по подобие и отражение на битовизмите, характерни за миналото.

Много танци пресъздават самия трудов процес, например движенията в Грънчарското хоро отразяват грънчарството, като занаят, и подобни сходни прилики има и при другите танци. Така съвсем неусетно ще научите много интересни факти за бита и културата на своя народ.

Най-големия кукерски фестивал на Балканите. Сурва в гр. Перник
Най-големия кукерски фестивал на Балканите. Сурва в гр. Перник

6. Народните танци са забавление

Шеста причина, която е бонус, но може би най-важната, е че народните танци са емоция, време на радост и безгрижие. Време, през което се откъсваме от ежедневието и заобикалящата ни среда. Групите по народни танци се славят с доста добра банкетна култура, ежемесечни събирания, пътувания до различни части на родината ни, по събори и фестивали, така че социалният ви живот ще бъде обогатен със сигурност.

Вижте кога започват новите групи за народни танци на Клуб за народни танци БЪЛГАРИН

Автори: Станимир Георгиев и Виолина Данчева